TUULA VAIHTOI KAUPAN
ALAN METALLIN TAIVUTUKSEEN

URATARINA

Reikälevy Oy » Yritys » Rekrytointi / avoimet työpaikat » Tuula vaihtoi kaupan alan metallin taivutukseen

20 vuotta sitten Tuula Kokko jätti kaupan alan taakseen ja siirtyi särmäyshommiin Reikälevylle. Alanvaihdos osoittautui oikeaksi päätökseksi.


Kerro meille vähän itsestäsi. Miten sinusta tuli reikälevyläinen?

Olen Tuula Kokko, 57-vuotias särmääjä Alahärmästä. Viime syksynä mittariin napsahti tasan 20 vuotta Reikälevyllä. Lukion jälkeen päädyin aikoinaan moneksi vuodeksi kaupan alan töihin, mutta epäsäännöllinen työ alkoi kuitenkin kyllästyttämään. Halusin kokeilla jotain täysin uutta. Niinpä irtisanouduin, ja päätin osallistua muutamalle metallialan kurssille Lapuan Sedussa.

Reikälevy oli yksi niistä yrityksistä, joissa olin harjoittelussa. Täällä pääsin opettelemaan särmäystä, joka tuntui omalta jutulta. Koulutusjakson jälkeen hain Reikälevylle vakituisiin töihin särmääjäksi, ja tässä sitä ollaan vielä vuosikymmentenkin jälkeen.

Mitä särmääjä tekee?

Lyhyesti sanottuna särmääjä taivuttaa metalliosia. Teemme Reikälevyllä paljon sopimusvalmistusta – valmistamme eri yrityksille osia erityisesti maatalouskoneisiin, kuten traktoreihin ja puimureihin. Toki teemme osia myös omiin tuotteisiimme, kuten viljasiiloihin ja automaattisiin klapikoneisiin. Myös reikälevyjä särmätään joskus.


Millaisia työpäiväsi ovat?

Vaihtelevia. Joskus teen lyhyttä ja joskus pitkää sarjaa, jos samaa osaa on tilattu vaikka 300 kappaletta. Välillä särmättäväksi tulee täysin uusia osia, joiden valmistaminen vaatii tarkkaa suunnittelutyötä. Lähiaikoina omiin työpäiviin on kuulunut paljon myös uusien työntekijöiden kouluttamista särmäyshommiin.


Mikä on parasta työssäsi?

Pidän työn vaihtelevuudesta ja itsenäisyydestä – saan suunnitella miten ja missä järjestyksessä työni teen. Tässä saa myös kokea onnistumisen iloa, jos on ollut särmättävänä uusia, hankalampia osia.

Mitkä ovat työsi haasteet ja miten selviät niistä?

Erityisesti keväisin uusien konemallien ilmestyessä särmättäväksi tulee uudenlaisia osia välillä kiireelliselläkin aikataululla. Tässä on aina omat alkuhaasteensa. Meille lähetetään protomallien kuvat, joiden perusteella suunnittelemme, miten uudet osat voitaisiin laadukkaasti valmistaa. Hyvällä hahmotus- ja paineensietokyvyllä sekä kärsivällisyydellä pääsee tässä työssä jo pitkälle. Apua täällä kuitenkin saa aina kun tarvitsee, eikä haasteista tarvitse selvitä yksin.


Millainen Reikälevy on työpaikkana?

Täällä on yhteen hiileen puhaltava ja avulias työyhteisö. Myös huumorin kukka kukkii, ja työkavereiden kesken voi olla oma itsensä. Asiat uskalletaan sanoa ääneen, ja työntekijää myös kuunnellaan. Jos esimerkiksi työkalusi on huonossa kunnossa ja haluat uuden, niin sen myös saat. Lisäksi työajoissa on joustavuutta, ja omille menoilleen saa tarvittaessa aikaa.

Reikälevyllä panostetaan myös työntekijöiden hyvinvointiin. Täällä käy joka viikko fysioterapeutti pitämässä meille taukojumpan. Särmääjän työ on hyvin fyysistä, joten säännöllinen niska-hartiajumppa on tärkeää. Myös työhyvinvointikyselyitä järjestetään, mikä parantaa tiedonkulkua.


Miten särmääjäksi pääsee?

 Särmäyksestä kiinnostuneille on nykyään tarjolla paljon enemmän koulutusmahdollisuuksia verrattuna 2000-luvun taitteeseen, kun itse opiskelin metallialaa. Reikälevy on mukana Osaajia yrityksiin -rekrykoulutuksessa, joka soveltuu hyvin esimerkiksi kaltaisilleni alanvaihtajille. Teoriaa opiskellaan Sedulla ja käytäntöä Reikälevyllä. Tavoitteena on, että koulutettava työllistyy meille koulutuksen jälkeen – vaikkapa sitten särmääjän hommiin.

Ota yhteyttä

Ota yhteyttä









     

    Viesti